Ugrás a fő kontentre

Körömerősítő praktikák, amiket érdemes tudnod

Körömerősítő praktikák, amiket érdemes tudnod

Sokan szembesülünk a gyenge körmökkel: repedezik, könnyen törik, megjelennek a fehér csíkok a körömágy felett. Ilyenkor elindul a keresés az interneten, hogy különbőző körömerősítő megoldást találjunk. Körmeink állapota az általános egészségünkről is ad egy összképet, és sajnos rossz hírünk van: ha nem egészségesek a körmeid, akkor ideje utána nézni a táplálkozásnak! Ahogy a fogyásnak, a körömerősítésnek is a legjobb módja a táplálkozás megváltoztatása. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen vitaminokkal tudsz segíteni a körmök állapotán, mely ásványi anyagokra és nyomelemekre van leginkább szükségük. Mi itt is inkább a megelőzésben hiszünk, inkább előzzük meg a bajt, mint hogy küzdjünk a már meglévő ellen! Természetesen, ha már bekövetkezett a fent leírt probléma, akkor minél hamarabb megoldást kell találni rá, hiszen egészségünk védelmében minden nap számít.

Vitaminok, nyomelemek

A B vitamin csoportot összességében is érdemes megemlíteni, mert szinte mindegyik típusa megfelelő arra, hogy elérjük a hosszú és erős körmöket, amelyekre mindannyian vágyunk, de talán külön figyelmet érdemel a B7 vitamin. Haj és köröm vitaminnak is becézik és ezt a nevet nem véletlenül kapta. Hivatalos neve biotin, és többet között az idegsejtek megfelelő működésért és a sejt cseréért felelős. Megtalálod a lazacban, édesburgonyában, avokadóban, tojássárgájában és a tejtermékekben, így viszonylag ritka, hogy valaki hiányban szenvedne, de érdemes plusz vitamin forrásként tabletta formájában is szedni, így látványos eredményeket érhetsz el a körmeid állapotán. Az összes B vitamin közül még a B12 is különösen hasznos a gyenge körmök ellen, hiánya kékes elszíneződést eredményez. Ajánlott olyan vitamint választani, amelyben az összes B fajta megtalálható, azzal nem lőhetünk mellé. Általában ezek az ásványi anyagok együtt járnak a folsavval, ami egy nyomelem és az egészséges haj és köröm elérésében nagy segítség, ezért kombinált megoldást nyújt a problémára. Természetes előfordulása a tojásságában, brokkoliban, karfiolban, káposztában, spenótban és teljes kiőrlésű gabonában található, így ezek fogyasztásával növelhető szervezetünkben a szintje. Kihagyhatatlan a felsorolásból a vas, ami nem csak a vérünknek különösen hasznos, de a körmünknek is, hiszen ez a nyomelem segít a vörös vértesteknek elszállítani az oxigént a szerveinkbe - és oxigén nélkül nincs élet! A vas megtalálható minden olyan ételben, amelynek vöröses a színe, de kimagaslóan magas a tartalma a babban, spenótban, vörös húsokban és májban. Vegetáriánus vagy vegán étrend esetén kiemelten fontos az első kettő fogyasztása, hiszen hiánya során fáradtság, szédülés, töredezett haj, köröm észlelhető.

spenót

Tápláló olajok

A drogériák polcai tele vannak egyszerű és kombinált vitaminokkal, amelyek mind másra is használhatóak. Mint említettük, a B vitaminok sokszor a foksavval együtt kerülnek forgalomba, mintegy kiegészítve egymást, így a legegyszerűbb, ha egy ilyen terméket választasz, így egyszerre megadod a legtöbb fontos forrást a szervezetednek, hogy ellenálló körmeid legyenek. Emellett kaphatóak természetes olajok, körömlakk alapok, amelyek szintén segíthetnek a körömerősítő kúrában. Ha úgy döntenél, utóbbit is kipróbálnád, olyat ajánlunk, ami természetes anyagokat tartalmaz, mint például az antibakteriális hatása miatt közkedvelt citrus olaj, amely a köröm zsírtalanításáért is felelős. A rozmaring kivonat amellett, hogy isteni illata van, egyszerre nyugtat és felfrissít, magas antioxidáns tartalma miatt pedig elengedhetetlen egy jó olajból. A grapefruit fertőtlenítő és stimuláns hatása miatt, a levendula pedig a bőrkisimító, felületjavító hatása miatt benne kell, hogy legyen körömápoló olajban. Természetesen mindezeket összekeverve te is el tudod otthon készíteni, hogy biztosan bio és tartósítószermentest használj, és persze azt ne felejtsük el, hogy maga a készítés is örömet okoz! Akár közös program lehet egy barátnőddel, így amellett hogy jókat csacsogtok, még tesztek is az egészségetekért és szépségetekért! Ahhoz, hogy jól össze tudd keverni az alapanyagokat, szükséged lesz még egy alap olajra, ami a bázisát adja a készülő anyagnak: legyen ez jojoba, mandula, avokádó vagy szőlőmag olaj.

Kézápolás

Mindezek mellett fontos az is, hogy ennél egyszerűbb módszerekkel is sokat tehetsz azért, hogy ápoltan és egészségesen tartsd körmeidet. A sok víz elengedhetetlen része a körömerősítő módszereknek. Bizonyos időközönként szünetet kell hagyni a körömlakkozások és gél lakkozások között, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű oxigénhez, levegőhöz jussanak a körmeid. Ezt minden jó körömépítő szakember elmondja, és nem győzi hangsúlyozni. A rendszeres kézkrém használata, főleg körömlakk eltávolítás után, valamint az egyirányú körömreszelés is elmaradhatatlan az erős körmök eléréséért. Ha már a kézápolásnál tartunk: ismered a paraffint? Ez egy bőrbarát, tápláló, hidratáló és bőrlágyító anyag, amely egy védőréteget képez a körmön, ezáltal ellenállóvá téve azt. A Spirit Nails weboldalon 7 különböző illatban is megtalálod, barack, jázmin, rózsa, citrom, narancs, levendula és zöldteás illatokban. Ezt a kényeztető ápolást csak szépségszalonokban tudod igénybe venni.

essential_oil

Otthoni körömápolás

Ha otthoni körömápolásra adod a fejed, akkor érdemes a japán manikűrt a listára tenni. Ez a japánok által közkedvelt eljárás volt a gésák titka is: a méhviasz puhává és ragyogóvá varázsolja a köröm felületét, miközben serkenti annak növekedését, így érdemes a termékek közül ezt mindenképp beszerezni. A japán manikűr készlet együttesen használva eredményez csodálatos körömerősítő segítséget, hiszen a fényesítő por hosszútávon fényessé varázsolja őket, a szarvasbőr polírozó pedig kiváló minőségű, természetes anyagból készült, tartós polírozó a körmünknek, emellett még 3 darab reszelő is található a készletben. Ez egy kicsit több időt igénylő, hosszabb folyamat, így érdemes a nap egy nyugodtabb szakaszában neki állni, de ígérjük, megéri, mert ezután nincs több keresés, hogy mivel is ápolhatnád jobban körmeidet! Egy japán manikűr készlet összesen 100 alkalomra elegendő. Testünket és körmeinket kívül és belül és ápolni kell, gondoskodni róla, így a legjobb, ha az összes ajánlott módszert együttesen alkalmazod, akkor akár télen, nedves és hideg időben is szemet kápráztató manikűröd lehet - akár bármilyen lakk használata nélkül!

 

Referencia

https://wellnessappliances.com/top-10-best-essential-oils-nail-strengthening/

https://www.healthline.com/health/how-to-strengthen-nails#5

https://www.webbeteg.hu/keresok/tapanyagok/41/