Ugrás a fő kontentre

Mi a különbség a led és az uv lámpa között?

mi-a-kulonbseg-a-led-es-az-uv-lampa-kozott

Mi a különbség a LED és az UV lámpa között? A technika fejlődésének köszönhetően mára már több lámpatípus is elterjedt. De vajon melyik mire való és miért ilyen nehéz a választás? Bejegyzésünkben választ adunk mindenre.

Lámpás kisokos - Minden, amit a lámpákról tudni érdemes

Hogyan működik a kötési folyamat?

Ahhoz, hogy szép végeredményt kapjunk, fontos, hogy megfelelő lámpát válasszunk. A műkörmös lámpa felgyorsítja a szárítást - azaz a felvitt anyag (pl. gél lakk) kötési idejét. Az UV, LED és az UVLED lámpák is mind UV fényt bocsátanak ki. Ne tévesszen meg a lámpa elnevezése, hiszen a zselés műköröm anyagok kötéséhez megfelelő hullámhosszúságú UV-fény szükséges. Ez a hullámhossz 365 nm - 410 nm között terjed, amelyet UV-A fénynek nevezünk. A műkörmös lámpában ez a terjedelem található meg, méghozzá koncentráltan - azaz egy bizonyos sugárban. A lámpákban lévő csövek vagy panelek a körmök elhelyezkedéséhez vannak kialakítva. Egy-egy réteg műköröm alapanyag megköthet akár 60 mp alatt is, de 7 percig is eltarthat a köttetési idő.

Hogyan válassz műkörmös lámpát?

Választása előtt érdemes átgondolni, hogy milyen gyakran szeretnéd használni a lámpát. Kezdő műkörmös lévén, vagy otthoni használat esetén elég lehet egy kisebb teljesítményű lámpa. Szalonmunkához viszont elengedhetetlen a professzionális műkörmös lámpa. Érdemes kettőt is beszerezni, így a vendég kényelmesebben tudja behelyezni kezeit a lámpába. Valamint nehezebben is nyúl bele a szépen elkészített munkádba, ha két lámpád van. A LED vagy UV lámpákat mindig tartsd tisztán! :)

 

mukormos-uv-lampa

 

UV lámpa

Igen sokáig a hagyományos UV lámpa volt egyeduralkodó a piacon. Ezeket a lámpákat hosszú élettartam és megbízhatóság jellemzi. 450-500 üzemórára is képesek, és biztos, hogy minden anyag megköt bennük! Tényleg minden anyag, legyen az gél lakk, műköröm zselé, bármi. LED lámpában nem minden anyag ugyanolyan hatékonysággal köttethető, mert ezek a lámpák más hullámhosszon működnek. Ez a legnagyobb különbség a kétféle lámpa között. Az ultraviola-A sugárzás mértéke az UV lámpában körülbelül 360 nanométer. Magas a fénykibocsátási szöge, minden oldalról éri a fény a körmöket. Népszerűsége legfőképpen a magas kötési időtartam miatt csökkent. Maga a lámpa élettartama hosszú, de a használat gyakoriságától függően kb 6 havonta kell cserélni a benne lévő csöveket. A cserét követően ugyanúgy, szinte új lámpaként működik. A hagyományos UV lámpa jóval több energiát használ fel, mint az újabb fejlesztésű UVLED lámpa változat. A régebbi, nagyobb teljesítményű UV lámpákra sajnos jellemző volt a túlmelegedés. Ennek hatására jelentlek meg a ventilátorral kombinált változatok.

Teljesítmény szerint ez a típusú lámpa általában 9-54 Watt-os kivitelben kapható. Fontos tudni, hogy pl. a 36W-os kifejezés nem a teljesítmény jelölése. Az UV lámpában 9W-os csövek vannak, így a 18W-os lámpa tulajdonképpen két 9W-os csövet tartalmaz. A csövek teljesítménye nem összeadható. A leghatékonyabb a 4x9 W-os lámpa, hiszen ebben alakul ki a legkevesebb holttér. A lámpában lévő fényvisszaverő tükrök szintén azt biztosítják, hogy a felületen a lehető legtöbb szögből érje a fény. Rendkívül fontos, hogy a lámpák belsejét folyamatosan tartsuk tisztán! A piszkos lámpabelső kevesebb és egyenetlenebb fényt ad, a tükrök pedig nem tudják betölteni az alapvető funkciójukat. A tükrök előnye a leragadt gél lakk maradékok, műköröm alapanyag maradékok miatt megszűnik. Mindig takarítsuk le a lámpákról a koszt, inkább egy nap többször is.

 

uv-lampa

 

Előnye:

  • Magas fénykibocsátási szög (nagyobb területen világít, ezért a teljes felület egyenletesen szárad, köt)
  • Minden, fényre kötő műkörmös anyagot köt
  • Cserélhető izzók
  • Hosszú élettartam
  • Villámköttetés esetében tökéletes választás

 

Hátránya:

  • Lassú kötési idő (akár 4-7 perc is lehet)
  • Bizonyos időközönként csövet kell cserélni benne
  • Túlmelegedés-veszélyes
  • Óvatosan kell szállítani, érzékeny a rázkódásra
  • Több engergiát használ
  • Be kell melegednie, hogy használható legyen

 

LED lámpa

A LED lámpák viszonylag újkeletűek a piacon. Sokkal energiatakarékosabbak, mint hagyományos UV társaik. Ezek a lámpák nem melegednek, hiszen nem is bocsátanak ki hőt az üzem során. Ez az egyik nagy különbség a LED és UV lámpák között. Nem szükséges bemelegíteni, bekapcsoláskor már azonnal teljes fényt és működést biztosítanak. A LED lámpák élettartama is hosszabb, illetve a benne köttetett anyagok is jóval gyorsabbak száradnak. Ugyan a LED lámpa hosszabb élettatartamú, a benne lévő izzók hatásfoka szintén csökken az idővel. Ez általában 3-4 év, normál szalonmunka mellett.

A LED lámpa nem 100%-osan megbízható olyan tekintetben, hogy minden anyag megköt benne. Ez az újfajta lámpák megjelenésekor nagy gondot okozott a szakemberek körében, de mára már javult a helyzet. A műköröm alapanyag gyártók nem tudtak lépést tartani a lámpák fejlődésével. A probléma, hogy ez a lámpa annak ellenére, hogy ugyanúgy UV fényt bocsát ki, más hullámhosszon működik. A kibocsátott hullámhossz 400 nanométer körüli, így csak az erre speciálisan kialakított alapanyagok kötését biztosítja. Tévedés azt hinni, hogy minden LED lámpa minden típusú körömépítési anyaghoz használható. Ez a válasz arra, hogyha azt tapasztaljuk, lámpánkban ráncosra köt a gél lakk.

 

mukormos-led-lampa

 

Előnyök:

  • Gyors kötési idő (30 mp, 1 perc)
  • Kicsi és könnyen hordozható, nem olyan érzékeny, mint az UV-s társa
  • Kisebb fogyasztás
  • Bemelegedés nélkül azonnal 100%-osan működik
  • Nem bocsát ki hőt
  • Hosszabb élettartamú

Hátrányok:

  • Csak a speciálisan LED lámpához kifejlesztett műkörmös anyagok használhatóak hozzá
  • Kisebb fénykibocsátási szög
  • Beépített LED izzók, amik általában nem cserélhetőek
  • Drágábbak, mint az UV lámpák

 

UV LED lámpák

Az egyik legújabb fejlesztés. A LED lámpák után igen gyorsan jelentek meg a kombinált lámpák. Legfőbb tulajdonságuk, hogy működéskor mindkét típusú lámpa által kibocsátott fény hullámhosszán működnek (360-405 nm). Ebből ered az, hogy kiterjesztett fényforrású lámpáknak is nevezik őket. További előnyei közé tartozik, hogy szinte minden anyag megköt bennük, mégis gyorsan szárítanak.

Ezeknél a lámpáknál érdemes a teljesítményt is figyelembe venni. Alacsonyabb teljesítményű UV LED lámpában előfordulhatnak kötési hibák. Ezek a lámpák is strapabíróak, hosszú élettartamúak. Tehát összességében elmondható az, hogyha az UVLED technológia mellett döntesz, nem fogod megbánni. Mindkét lámpatípus sok előnye található meg benne. Gyorsan kötő, jó fénykibocsátási szögű, de nem melegedő. Sőt a vendégeid is imádni fogják az elegáns megjelenése és az idősporolás végett! Sok-sok évig használhatóak. Szalonok esetében ez a fajta lámpakombináció az elterjedt.

 

professzionalis-led-uv-lampa

 

Tudástár - gyakori kérdések

Nyilván még így is elég sok kérdés maradt a lámpákkal kapcsolatban, ezért most még ezeket is megválaszoljuk, lássuk!

  • Okozhatnak-e rákos megbetegedéseket a lámpák? Nem, a műkörmös lámpák olyan UV tartományban világítanak, amely ártalmatlan az emberi szervezetre. A szemre viszont káros lehet, ezért tartós ideig nem ajánlott a fénybe nézni.
  • Az UV, LED lámpák barnítanak-e?  Nem, hiszen barnító hatása csak az UV-B sugárzásnak van, a műkörmös lámpák pedig UV-A sugárzást bocsátanak ki.
  • A LED lámpában minden anyag megköt, ami az UV-ban? Nem, az UV lámpákban köt meg minden anyag, a LED lámpákban csak a kifejezetten erre gyártott anyagok kötnek meg. Ez a legnagyobb különbség a kettő típus között.
  • Más háztartási fényforrás alatt is megköt az anyag? Nem, hiszen a műkörmös lámpáknak és a háztartási lámpáknak teljesen más a fénytartománya.
  • Sima régi UV lámpába tehetek LED fénycsövet? Általában nem, ebben az esetben be kell ruháznod egy új LED lámpára.
  • Milyen gyakran kell fénycsövet cserélnem az UV lámpámban? Ez nagymértékben függ az üzemóráktól. Normál szalon használat mellett nagyjából félévente kell cserélni a fénycsöveket. Onnan tudod, hogy megérett a lámpád a cserére, hogy az izzó töve elkezd szürkülni és nem nyújt megfelelő teljesítményt a lámpa, így például lassabban köti az alapanyagokat, vagy egyáltalán nem köti meg őket.
  • Bekapcsoláskor gondot jelent, ha villog az UV lámpa? Nem, ez normális folyamat. Bekapcsoláskor a trafós UV lámpák fénycsövei pislákolnak párat.
  • Nem világít az UV lámpám, mi lehet a gond? Az UV lámpák érzékenyek a szállításra, rázkódásra. A fénycsövek kilazulhatnak, ami érintkezési problémához vezet. Tekerd ki, majd vissza a fénycsövet. Ha ez nem oldotta meg a problémát, fordulj szerelőhöz.
  • Miért köt meg az alapanyag, ha még nem is köttetted? Az alapanyagok a napfényre is megköthetnek, vagy a műkörmös lámpa szórt fényére is. Ezért mindig elzárt helyen tartsd őket!
  • A LED lámpák sosem romlanak el? De igen, a LED lámpák is ugyanúgy elromolhatnak, az izzók kiéghetnek. A legújabb technika is elmromlik egyszer.
  • LED lámpában házilag cserélhetőek a LED izzók? Nem. LED lámpákban csak szakember tud LED izzót/ LED panelt cserélni.

 

Mostmár biztosan elég tudással rendelkezel ahhoz, hogy kiválaszd a saját műkörmös lámpádat. Válassz UV lámpát vagy LED, esetleg kombinált típust. Reméljük hasznos volt számodra ez a bejegyzés. Sok sikert hozzá! ;)