Ugrás a fő kontentre

Mi a különbség a porcelán és a zselés műköröm között?

Mi a különbség a porcelán és a zselés műköröm között?

Bizonyára benned is felmerült már a kérdés: mi a különbség a porcelán és a zselés műköröm között? A szalonba látogató vendégek sem mindig tudják, hogy számukra melyik típus a megfelelőbb. A kezdő műkörmösöknél pedig igen hamar eldől, hogy mégis melyik anyagcsoportot részesítik előnyben a munakájuk során. Bejegyzésünkben összehasonlítjuk a porcelánt és a zselét, valamint felsoroljuk mindkét anyagcsoport előnyeit és hátrányait. A cikkünkben hasznos tudásra tehetsz szert, műkörmös tippeket és jobbnál jobb tanácsokat osztunk meg. Érdemes velünk tartanod ma is! :)

Mi a különbség a két anyagcsoport között?

Alapvető különbségek

Talán ez az első kérdés, ami felmerülhet egy kezdő műkörömépítőben a tanfolyam első óráin. Az alapvető különbség a zselé és a porcelán között, hogy a porcelán műköröm elkészítéséhez kettő különböző anyagra van szükség, míg a zselés műköröm elkészítéséhez egy előre bekevert anyagot használunk. Természetesen az elkészítési folyamat is nagyban különbözik. A porcelán az egyik legrégebben használt alapanyag a műkőrömépítés világában, viszont a zselék megjelenése óta az utóbbi az elterjedtebb. Régen porcelán körmöt építettek. A zselék UV lámpa fényére kötnek, míg a porcelán levegőre szilárdul, mindenféle lámpa használata nélkül. A porcelán műköröm építésénél éppen ezért elengedhetetlen a műkörmös szakember megfelelő tudása és gyakorlata.

Mindkét műköröm alapanyag használatánál szükséges a körmök helyes előkészítése, mint mindig. Az anyagok helyes és szakszerű felvitele elengedhetetlen a szép és tartós végeredmény eléréséhez. A helytelen felvitel rossz megmunkálhatósághoz vezet, nehezen lehet reszelni, levegős lesz és eltávolítani is nehezebb. A végeredmény pedig sem szép, sem tartós nem lesz. Ezért mindig fontos, hogy vendégként megfelelő körmös szakembert válasszunk vagy tanulóként helyesen és precízen tanuljuk meg a technikát! Sajnos rengeteg olyan hibalehetőség létezik, amivel teljesen el lehet gyengíteni a természetes körmöt.

Főbb eltérések a zselé és porcelán köröm között

  • A porcelán műköröm két alkotóelemből (porból + a hozzá való liquid) készül, míg a zselé egy előre elkészített anyag
  • A porcelán levegőre köt, a zselé UV fényt kibocsátó lámpában
  • A porcelán gyorsabban szilárdul meg mint a zselé, ezért tapasztaltabb szakembereknek ajánljuk
  • A zselés műköröm kizárólag reszeléssel távolítható el, míg a porcelán leoldható
  • A porcelán törékeny, kemény anyag, míg a zselé rugalmas, ellenállóbb
  • A porcelánnal készült köröm elkészítési folyamata magasabb szaktudást igényel, a zselés köröm elkészítési ideje hosszabb

 

A porcelán tulajdonságai, előnyei és hátrányai

Porcelán kisokos

A porcelán műköröm megépítéséhez is szinte ugyanazokra az eszközökre van szükség, mint a zselés műköröm építésekor. A különbség leginkább a folyamat közben alkalmazott ecsetekre vonatkozik, hiszen porcelán építéshez kifejetetten porcelán ecsetkészletet használunk. Szükség lesz még természetesen a porcelán porra és a hozzá tartozó liquidre, melynek egy kissé szúrós, kellemetlen szaga van.

A porcelán a legrégebb óta alkalmazott alapanyag a műkörömépítés világában. A polimerizáció, azaz két alapanyag melléktermék keletkezése nélküli "összeolvadása" a folyadék és a por elegyítésekor történik meg. Ezt a létrejött anyagot ecsettel kell felvinni a köröm felületére, majd ezután alakítani. Mivel a porcelán levegőre keményedik, miután a polimerizáció megtörtént, kevés időnk van a megfelelő forma kialakítására. A technika egyik legújabb vívmánya az UV porcelán, amely értelemszerűen lámpában szilárdul UV fényre. Az UV porcelán nem a legjobban bevált termék a piacon, ezért maradjunk az eredeti porcelánnál. Porcelánnal is lehet francia körmöt készíteni, éppúgy, mint zselével.

További tudnivalók a porcelánról

A kész porcelán műköröm fényességéhez használhatunk fényzselét, akárcsak a zselés műkörmök esetében. Ha nincs fényzselénk, polírozni is lehet a porcelán felületét. Az eltávolításhoz a porcelán műkörmöt nem kell reszelni, egy erre alkalmas leoldó folyadék segítségével könnyen leoldható. Tartósságukat tekintve a porcelánnal készített körmök sokkal keményebbek, ezért könnyebben sérülhetnek vagy törhetnek. Tökéletes alapanyag különböző formák kialakítására, használatával akár csodálatos, 3D-s mintákat, akár virágokat lehet készíteni.

Porcelánnal dolgozni alapesetben sem a legkönnyebb választás, nyári melegben pedig kifejezetten gyakorlott kezeket igényel. Ugyanis melegben a porcelán sokkal gyorsabban köt. Amennyiben eleget gyakoroltunk és megtanultunk profin kezelni az elegyet, sem a hideg, sem a meleg nem okozhat problémát! Ajánlott sokat gyakorolni és érdemes tanácsot kérni szakmabeli kollégáktól az elkészítési folyamat tökéletes elsajátításához. Ne feledd el a hasznos továbbképzéseket sem! :)

Ha vendégünk lerágott, rendkívül rövid körmökkel érkezik, érdemes porcelánnal építeni. Az anyag egyáltalán nem éget és akár sablon nélkül is lehet alkalmazni, korrigációra használni. Rendkívül fontos a helyes anyagismeret, megfelelő előkészítés és a tökéletes ecset használata. Az ecset lesz a kezünkben a varázspálca: ha túl kicsi az ecset, akkor nem lehet megfelelő mennyiségű anyagot felvinni vele, tömöríteni, lapogatni.

A porcelán műköröm építés előnyei

  • A levegőn szilárdul- nincs szükség UV lámpára, sokkal gyorsabb a folyamat
  • Nem éget - mivel levegőn keményedik meg ;)
  • Oldható - gyorsabban lehet eltávolítani, nem kell reszelni, kíméli a körmöket
  • Strapabíró - ugyan jobban kell vigyázni rá, mert könnyen törik, de az erősebb anyag tartósabb és keményebb
  • Polírozható - nincs szükség fényzselére, amely a széleknél lekophat vagy elkezdhet besárgulni
  • Szép, vékony köröm építésére alkalmas

 

Hátrányok

  • Nagyobb gyakorlatot igényel - nem olyan rugalmas, mint a zselé, gyorsabban szilárdul, nehezebb formázni
  • Törékeny - strapabíró ugyan, viszont egy erős ütésnél akár a saját köröm is sérülhet az anyag törékenysége miatt
  • Kellemetleg szag - az építés során használt liquidnek erős, szúrós, kellemetlen szaga van, ezért sok vendég nem szereti. Több szalonban nem is engedik a használatát

A zselés műköröm tulajdonságai, előnyei és hátrányai

Zselé kisokos

A zselés műkörmöket nagyon sokan kedvelik - vendégek és szakemberek egyaránt. Elkészítéséhez kettő módszer használható: a tippes és az építés. Tippes műkörömnél szintén nagyon óvatosnak kell lennünk: amennyiben sérül, akár az egész köröm sérülhet az erős ragasztás miatt. Tippet akkor alkalmazunk, ha a természetes köröm nagyon rövid vagy gyenge, nem építhető. Az épített zselés körömnek viszont számtalan előnye van a tippeshez képest. Egy jól megépített zselés műköröm tartós és következő alkalommal elég tölteni is. A zselé egy rugalmasabb alapanyag, mint a porcelán, ezért jobban ellenáll az ütéseknek. A zselé eltávolítása viszont körülményes: nem oldható, szakszerűen, csiszológéppel kell eltávolítani. Nem szakszerű eltávolítás közben a köröm sérülhet, elvékonyodhat vagy töredezhet.

A műkörömépítéshez használt alapanyagokat kémiai úton állítják elő. A zselés anyagok aktivátorokat tartalmaznak. Ilyen akivátor az UV fény, melynek hatására az anyag megkeményedik a polimerizációs folyamat során. Zselé és zselé között is van különbség, hiszen lehetnek egy- vagy többfázisúak. Egyfázisú zselék az építőzselék, ezek sokkal sűrűbbek. A többfázisú zselék például az alapozó zselé vagy a fényzselé, ezeket csak szigorú sorrendben lehet egymás után felvinni. A fényre kötő anyagok további tulajdonsága, hogy felületük ragacsos marad, elősegítve ezzel az egymást követő réteget egymáshoz kötődését. A tapadós réteget el lehet távolítani cleanserrel vagy fixálásmentes fényzselével fedhetjük le.

További tudnivalók a zselékről

Az építőzselék lehetnek akár színesek is. A zselé egyik jó tulajdonsága még, hogy amíg nem kerül a lámpába, addig nem is köt meg. Így megnő a formázási idő, emiatt is szeretik sokan. Nyári melegben viszont a zselék folyósabbá válnak, ilyenkor érdemesebb keményebb zseléket használni. A melegben a kötési pont is megváltozni, ezért előfordulhat, hogy az a zselé is égetni kezd, ami eddig nem égetett. Fehér színű zselével csodás, épített francia körmöt varázsolhatunk!

A zselés műköröm készítés előnyei

  • Kizárólag UV fényre szilárdul, ezért könnyebben kezelhető, nem igényel akkora gyakorlatot, mint a porcelán, hiszen amíg nem kerül lámpába, addig van idő a formázásra
  • Építhető és tölthető is
  • Sokféle színben elérhető
  • Rugalmasabb, mint a porcelán, emiatt nem szokott törni, ha sérül
  • Strapabíró
  • Szagtalan, nem oldják a különböző vegyszerek
  • Hosszú műköröm építésére alkalmas

 

Hátrányok

  • Nem oldható, csak reszelni lehet, ezért eltávolítása körülményes. Szakszerűen, csiszológéppel kell eltávolítani a köröm felületéről, hogy a természetes köröm nehogy sérüljön
  • Reszelésekor finom anyagpor keletkezik, melynek belégzése elkerülése érdekében ajánlott maszkot viselni
  • Extrémebb körömformák elkészítése időigényesebb zselé használatával
  • A lámpában a kötési idő alatt égethet
  • Elkészítési ideje hosszabb

 

Konklúzió

Szóval, mostmár megismertük és össze is hasonlítottuk a két anyagcsoportot. A zselének, szintúgy mint a porcelánnak is vannak előnyei és hátrányai, mégis a zselé az elterjedtebb. Sokan úgy gondolják, hogy a zselés alapanyagok hamarabb is léteztek már, mint a porcelán. Ez nem így van! A porcelánt kezdték el használni legkorábban a műkörömépítéshez, viszont hazánkban a zselé a leginkább elterjedt. Az, hogy zselé vagy porcelán műköröm kerüljön a vendég kezére, nem mindig olyan könnyű eldönteni. Sok szalonban a porcelán használatát nem is engedik a liquid kellemetlen illata miatt, így egyértelmű a választás. Viszont van, akinek bizonyos anyagcsoportot nem visel el a szervezete: mindenféle egyéb ok nélkül fellevegősödik, leválik a szépen megépített körme. Ilyenkor megoldás lehet a váltás egy másik anyagcsoportra. A "Zselé vagy porcelán?" kérdést a szakembernek kell eldöntenie a legtöbb esetben a vendég igényeihez mérten.

A gél lakk és a polygel

Ez a nem is olyan régi gél lakk és a forradalmian új polygel is megoldás lehet vendégeid számára. Most ezt a két anyagcsoportot vizsgáljuk meg.

Gél lakk - színes gél lakk, base gel, fényzselé

A gél lakk egy UV/LED fényre kötő anyag. Textúrája hasonlít a szimpla körömlakkhoz, viszont sokkal tartósabb. Természetesebb, mint a zselé vagy porcelán műköröm. Régebben a gél lakkok megkülönböztetése sokkal egyszerűbb volt, hiszen voltak alaplakkok és fedőlakkok. Manapság már rengeteg féle színben gyártják a gél lakkokat, hiszen tartóssága és egyszerűsége miatt közkedveltté vált. Helyesen elkészítve akár 3-4 hétig is tarthat, akár a műköröm. A zselé előnyeit ötvözik a hagyományos körömlakkok egyszerű kezelhetőségével. A gél lakk majdnem olyan vékony réteget képez, mint a körömlakk, mégis sokkal erősebb és tartósabb annál. Francia körmöket, végtelen mintát, gyönyörű kombinációkat készíthetsz vele.

A gél lakk előnye, hogy nem kopik úgy, mint a körömlakk, nem válik fel, rugalmas és tartós. Akár segítheti a körmök növekedését is, hiszen egy kemény felületet képez, amely megvédi a természetes körmöket a külső behatásoktól. Amennyiben viszont a köröm alapból sérült, nem biztos, hogy a gél lakk a legjobb választás - ebben az esetben zselés vagy porcelán megerősítés javallott. A gél lakk építésre nem alkalmas, de műkörömre felvihető. A gél lakkozáshoz nem szükséges nagy szakmai tapasztalat, akár otthon is elkészítheted. Viszont rendkívül fontos, hogy eltávolításkor véletlenül se reszeld túlságosan a körmöket. A gél lakkok oldhatóak, oldószerrel távolítsd el körmödről. Tudom, ha nincs oldószer otthon, aki neki lehet esni reszelővel is, de NE! Inkább várd ki, míg be tudsz szerezni gél lakk leoldására alkalmas folyadékot, mert nagyon hamar vékony lesz a saját körmöd, ami igazán fájdalmas.

Polygel vagy acrylgel

A műkörmös alapanyagok világában a polygel is létezik, mint forradalmian új fejlesztés. A polygel, azaz akrilzselé vagy future gel egy olyan alapanyag, amely magában hordozza a zselé és a porcelán tulajdonságait is. A két anyagcsoport előnyeit sikerült a gyártóknak egyesítenie. Az anyag UV fényre köt, viszont nem éget. Szagtalan és nem folyik el melegben sem, jól formázható. Egyre többen kedvelik meg jó tulajdonságai miatt. Extrém hosszú körmök elkészítéséhez is alkalmas. A formázás közben porcelános mozdulatokkal kell dolgozni, talán ez egy kis nehézséget okozhat. A jövő építőanyagának is nevezik, egyre jobban elterjed.

"Még mindig nem tudom, melyik anyagcsoportot válasszam!" - ha ezzel te is így vagy, ne aggódj, esetleg próbáld ki mind a kettőt lehetőségeidhez mérten. :) Pár alkalom után ráérzel, hogy melyik a jobb számodra.