Ugrás a fő kontentre

A gél lakk eltávolítása

A gél lakk eltávolítása

A gél lakkok egyre nagyobb térhódításának köszönhetően már nem csak a műkörmösök használják ezeket a szuper zseléket, hanem egyre többen maguknak készítik el a körmüket otthon. Ez érthető, hiszen a folyamat hasonlít a sima lakkozáshoz, könnyen megtanulható, ráadásul ez az anyag sokkal hosszabb ideig maradt fent a körmökön. A gél lakk eltávolítása sem bonyolult vagy nehéz művelet, ebben a bejegyzésben ennek a folyamatát szeretném bemutatni nektek.

Vannak egyébként, akik sokkal jobban szeretnek gél lakkot használni a sima körömlakkok helyett, mivel ezek a termékek csak UV vagy LED lámpa alatt kötnek meg, levegőre nem. Így nem kell gyorsan dolgozni velük, és ha véletlenül a körömbőrre is kenünk, a rózsafa pálca vagy a bőrfeltoló segítségével egy mozdulattal le tudjuk onnan szedni, még a lámpázás előtt, nem fog rászáradni.


Az eltávolítás módja attól függ, hogy milyen típusú lakkzselével dolgoztunk, illetve attól is, hogy milyen alap- vagy fedőzselét használtunk a színhez. Vannak leoldható és lehúzható lakkzselék, illetve vannak egylépéses és háromlépésesek is. Az egylépéses lehúzható gél lakk alá nem kell alapzselé, tetejére pedig nem kell fedőzselé, mert az anyag fényesre köt, és fényzselé nélkül is tartós marad. Ennek köszönhetően a One Step Peel Off gél lakk néhány mozdulattal könnyen eltávolítható a körömről. Egy rózsafa pálca vagy a bőrfeltoló segítségével a körömbőr felől haladva nyúljunk a lakkzselé réteg alá, levegősítsük fel annyira, hogy meg tudjuk fogni, és utána óvatosan húzzuk le, mintha egy matrica lenne. Ez a legegyszerűbben és leggyorsabban eltávolítható lakkzselé fajta.

Vannak a leoldható típusú gél lakkok, amik leszedéséhez külön gél lakk remover kapható. A Three Step Soak Off gél lényege, hogy szükség van alap- és fedő zselére is a használatához. Az alapzselé az első lépés, azt követi a színes gél, és harmadik lépésként kerül a tetejére a fényzselé. Eltávolításához a fényzselé réteget le kell reszelni, amihez finom szemcséjű reszelőt ajánlott használni. Ezután a körmöket áztassuk 3-5 perc hosszan a lakkzselé oldóba, azaz a removerbe. Ehhez használhatunk kisebb méretű üvegtálkát, vagy üvegcsét. Semmiképpen ne tegyünk műanyag tálba oldószert, mert az hosszú távon megmarja a műanyagot is. Miután végeztünk a gél lakk eltávolításával, a removert ne öntsük lefolyóba, hanem áztassuk fel a tálból papírtörlővel vagy vattakoronggal, és azt dobjuk ki a kukába, és csak ezután mossuk el a használt tálkát.


Ha letelt az áztatási idő egy rózsafa pálca vagy a bőrfeltoló segítségével, óvatos mozdulatokkal kaparjuk le a színes gél lakk réteget a körmök felületéről. Ez a réteg könnyen eltávolítható, de ellentétben a lehúzható lakkzselével ez nem húzható le egyben. Az nagyon fontos, hogy ne nyomjuk erősen rá a pálcát vagy a bőrfeltolót, nem kell erőt kifejteni, nehogy megsértsük a természetes köröm felületét, óvatos, de határozott mozdulatokat használjunk. Ha azt érezzük, hogy nehéz a gél lakk eltávolítása, abban az esetben tegyük vissza pár percre az ujjunkat a leoldóba, és utána könnyen le tudjuk kaparni a réteget.


Másik módszer a leoldásra az, ha nem áztatjuk az ujjainkat, hanem vattakorongra öntünk az oldószerből és ezt a körömre helyezzük, majd alufóliát tekerünk az ujjunk köré. Ezt szintén 3-5 percig így hagyjuk, és mindig csak azt az egyet vesszük le, amelyikről egyből lekaparjuk a gél lakk réteget. Így a többi addig ázhat az oldószerben, és nem fognak kiszáradni, könnyű lesz lekaparni őket. Fontos azonban, hogy ezután a módszer után mindenképpen használjunk körömbőr ápoló készítményt, mert az oldószer nagyon kiszárítja a bőrt, ami utána kirepedezhet és be is szakadhat. Az olajat vagy krémet jól masszírozzuk bele a bőrben, és ne sajnáljuk megvárni az időt amíg a bőr teljesen be nem szívja azt.

Vannak olyan gél lakk fajták a piacon, amik se nem lehúzhatóak, se nem leoldhatóak, ezeket csak reszelés útján lehet eltávolítani a körömről. Erre a szalonokban leggyakrabban már csiszológépet használnak így gyorsítva a munkát. Az ilyen gépek otthonra is beszerezhetők, különböző cserélhető fejekkel rendelkeznek, amiket zselé vagy lakkzselé eltávolításra, a köröm hosszának rövidítésére vagy körömbőr eltávolításra is lehet használni. Azonban akinek nincsen csiszológépe, vagy a saját körmén nem tudja megfelelően használni, neki sincsen oka az aggodalomra, hiszen sima reszelővel is le lehet szedni a lakkzselét.


Az a legjobb, ha az elején kicsit durvább reszelőt használunk, de ahogy egyre kevesebb a zseléréteg a körmön érdemes finomabb reszelőre váltani. Mindenképpen nagy odafigyeléssel dolgozzunk, nehogy túlreszeljük a természetes köröm felületét, amitől nagyon hamar elvékonyodhatnak. Ha új reszelővel fogunk dolgozni, akkor használat előtt mindenképpen reszeljük át a széleit, mint a két oldalon, hogy azok ne legyenek élesek és nehogy felszakítsuk vele a körömbőrt vagy a körömágyat. Ha túl gyorsan reszelünk és erősen rányomjuk az eszközt a körmünkre, akkor a köröm felülete könnyen felforrósodhat. Ha hirtelen égető érzést tapasztalunk, akkor hagyjuk abba a reszelést pár másodpercre, és utána folytassuk egy kicsit lassabban.


A gél lakk eltávolítása után porkefével távolítsuk el az apró szemcséket a kezünkről és a körmünkről, és ebben az esetben is mindenképpen használjunk körömbőr ápoló olajat, amit masszírozzunk be jól a bőrbe és hagyjuk, hogy beszívódjon. Ha nem szeretnénk új lakkzselét felvinni a körömre, ajánlatos körömerősítő lakkot felkenni, ami táplálja és erősíti a természetes körömfelületet.

Egyszóval, a gél lakk eltávolítására többféle megoldás közül is választhatunk, viszont arra figyeljünk, hogy a módszert nagyban meghatározza a lakkzselé típusa is.

Az egylépéses lehúzható gélt könnyű eltávolítani, nem kell hozzá oldószer vagy reszelő. A háromlépéses leoldható lakkzselé csak azután távolítható el kaparással, ha a felső fedőréteget lereszeltük és azután az oldószerben megfelelő ideig áztattuk a körmöket. A nem leoldható háromlépéses gél lakkok eltávolítására a lereszelés az egyetlen megoldás. Ebben az esetben az elején használhatunk durvább reszelőt, de a természetes körömfelülethez közeledve mindenképpen cseréljük le finomabb szemcsesűrűségűre, hogy ne tegyünk kárt a körmeinkben, és nagyon figyeljünk arra, hogy ne reszeljük túl a zselét.


Minden esetben érdemes kéz- és körömbőr ápoló olajat használni, azt jól bemasszírozni a bőrbe és várni, amíg az teljesen beszívódik. Ezzel pótoljuk az elvesztett nedvességet, és semlegesítjük az esetlegesen használt vegyszereket - mint például a gél lakk oldószer – megelőzzük a bőr kiszáradását és berepedezését. Ha a gél lakk eltávolítása után szeretnénk újra kifesteni a körmeinket, akkor nagyon figyeljünk oda, hogy kezünk és körmünk ne maradjon olajos, mert akkor nem fog rátapadni az anyag. Mossuk meg kezeinket langyos szappanos vízzel, és utána kezdhetjük is a körmök megfelelő előkészítését a következő csodás gél lakk színek használata előtt.