Ugrás a fő kontentre

A gél lakk felrakása otthon

A gél lakk felrakása otthon

A gél lakkok világszerte ismertek, és ennek a terjedésnek köszönhetően egyre többen viselik körmeiken. A gél lakk felrakása otthon is könnyen megoldható, nem szükséges külön körmöshöz menni, néhány alapkelléket kell csupán beszerezni hozzá, megtanulni a lépéseket és onnantól már csak a képzelet szabhat határt a körmök kinézetének. Sokan jobban szeretik a lakkzseléket, mint a sima körömlakkot, hiszen ez az anyag sokkal hosszabb ideig marad fent a köröm felületén, valamint nem levegőre szárad, hanem köttetéséhez UV vagy LED lámpára van szükség. Így, ha véletlenül a bőrre is kerül az anyagból egy rózsafa pálca vagy a bőrfeltoló segítségével könnyen el tudjuk távolítani még a lámpázás előtt. A felvitelénél sem kell gyorsan dolgozni, nem fog besűrűsödni a levegőn, mint a sima körömlakkok.

A gél lakk felrakása otthon is elvégezhető, ehhez a következő eszközökre lesz szükség: UV vagy LED lámpa, színes lakkzselé, szükség esetén alap- és fedőzselé, Nail Prep, bőrfeltoló és kaparó, köröm- és bőrvágó olló, rózsafa pálca, szükség esetén gélfixáló/cleanser, finom szemcséjű reszelő, buffer és bőrápoló készítmény. Az, hogy UV vagy LED lámpát használunk a köttetésre, az függhet attól is, hogy a gél lakk, amit használunk, mi alatt köt meg, ezt érdemes mindig ellenőrizni vásárlásnál. A gélfixálóra pedig csak akkor van szükségünk, ha a lakkzselé vagy fedőzselé nem köt meg fényre, és a maradék ragacsos réteget el kell róla távolítani. Erről is érdemes még a vásárláskor tájékozódni, hogy ne érjen minket meglepetés.
Mielőtt hozzákezdünk a körmeink elkészítéséhez, mossunk kezet meleg szappanos vízzel, ezután hozzá is láthatunk a körmök megfelelő előkészítéséhez. Toljuk fel a köröm felületéről a körömbőrt a bőrfeltolóval, ha szükséges vágjuk le a felesleget. Fontos, hogy semmiképpen ne vágjuk ki nagyon a bőrt, mert a körömágy érzékeny és könnyen sérül, akár be is gyulladhat. Ha a bőr nagyon le van tapadva, akkor a kaparóval óvatosan szedjük fel és csak utána használjuk a bőrfeltolót. Ezután következhet a körmök hosszának és formájának a kialakítása. Ha nem szeretnénk ollót használni, akkor a finom szemcséjű reszelővel könnyen formára lehet igazítani őket.


A következő lépésként a buffer reszelővel reszeljük át a körmök felületét majd kenjünk mindegyikre Nail Prep-et. Ez azért fontos, mert ez zsírtalanítja a körmöket, így nagyobb tapadást biztosít a lakkzselé számára, valamint fertőtlenítő hatással is rendelkezik. Várjunk pár percet, amíg a Nail Prep elpárolog a körmeink felületéről, de közben figyeljünk arra, hogy az ujjunkkal ezután már ne érjünk hozzá a köröm felületéhez, hiszen a zsíros részeken nem tud úgy megtapadni a gél lakk, így könnyen fellevegősödhet és ezáltal csökkenhet a tartóssága.


Ezt követően jöhet az alaplakk réteg. Erre nem minden féle lakkzselé esetében van szükségünk, ha egylépéses géllel dolgozunk, akkor egyből az első réteg színt kenjük a körmeinkre. Az egylépéses gél lakkok lényege pont az, hogy csak a színes anyagot kell a körömre kenni, ami fixálásmentesre köt a lámpa alatt. A legtöbb lakkzselé azonban három lépéses, ami alá szükség van az alapozó rétegre, illetve a tetejére fedőrétegre is. Az alap gél lakk lényege, hogy erős tapadást biztosít a köröm felületéhez. Kenjünk fel vékony rétegben a körmeinkre ebből az átlátszó gél lakkból és helyezzük az UV vagy a LED lámpa alá a kezünket egy percre. Érdemes a hüvelykujjat külön festeni és lámpázni a többitől, így biztosan nem folyik el rajta a lakkzselé és minden oldalán egyformán köt meg. Az alaprétegnél a másik négy ujjunkat kenhetjük és lámpázhatjuk egyszerre, de a szín felvitelénél maximum két ujjat kenjünk, és utána lámpázzuk. Így kicsit több időt fog igénybe venni a gél lakk felrakása otthon, de így lesz teljesen biztos, hogy nem folyik majd el az anyag az egyik ujjunkon, amíg a másikra felkenjük. Törekedjünk mindenképpen a tökéletes eredményre és ne a gyorsaságra!
Ha megkötött az alapréteg, akkor következhet a szín. Az alapzselé felülete a köttetés után ragacsos marad, erre tudjuk majd felkenni a színt. A gél lakkok jól pigmentált anyagok, így azokat két vékony rétegben vigyük fel a körmökre. Erre azért van szükség, mert ha egy vastag rétegben kenjük, akkor nem tud teljesen megkötni az anyag a lámpa alatt. Kenjük fel az első réteget – ne ijedjünk meg, ez még nem fog szépen fedni – és tegyük a kezünket a lámpába 1-2 percre. Ha letelt a köttetési idő, akkor kenjük fel a második réteget is a színből. Ez a réteg már tökéletes fedést fog biztosítani, viszont arra is figyeljünk, hogy a második réteg gél lakk mindig egy picit több köttetési időt igényel, mint az első. Köttessük a lámpa alatt 2-3 percet.
A szükséges idő letelte után vegyük ki kezünket, és következhet is az utolsó lépés. A színes lakzselék – hasonlóan az alapréteghez – szintén ragacsosak maradnak a lámpázás után, amire fel tudjuk kenni a fedőréteget. Választhatunk fixálásmentes anyagot is, de olyan is létezik, aminek a felületét még át kell törölni a lámpázás után. Én mindenképpen a fixálásmentes lakkzselét ajánlom, azoknak sokkal tartósabb a fényük hosszútávon. Ha matt körmökre vágyunk, akkor pedig választhatunk ilyen hatású fedőzselét is, ami szintén létezik fixálásmentes és fixálást igénylő változatban is.
Vigyük fel a kiválasztott fedőréteget egy vékony rétegben a színes lakkzselére, és helyezzük lámpába a kezünket. Ennek a kötési ideje lámpától függően 1-3 perc között van. Ha fixálásmentes anyagot választottunk, akkor a kötési idő lejárta után vegyük ki a kezünket, és készen is vagyunk. Ha az anyagot fixálni kell, akkor öntsünk a cleanserből egy keveset egy vattakorongra, és töröljük le a zselé tetején lévő ragacsos réteget a körmünkről.


El is készültünk a munkánkkal, most már csak a kéz- és körömbőr megfelelő ápolása maradt hátra. Erre azért van szükség, mert a munka során használt vegyszerek, mint a Nail Prep és a cleanser, szárítják a bőrt, ami utána könnyen kirepedezhet és be is szakadhat. Ez nem csak esztétikai probléma, de igen fájdalmas is lehet, ne spóroljuk ki ezt a lépést! Legajánlatosabb a körömbőr ápoló olaj használata, ami különböző illatokban és kiszerelésben is beszerezhető. Azért ez a legjobb megoldás, mert ez nem csak ápolja a bőrt, de semlegesíti is a használt vegyszereket. Csepegtessünk belőle a körömágyra és jól masszírozzuk be a bőrbe, majd utána várjunk pár percet, amíg teljesen beszívódik, és kész is vagyunk a remekművel.
Látható tehát, hogy a gél lakk felrakása otthon is egyszerűen megoldható művelet, csupán csak arra kell figyelni, hogy mindig elég ideig lámpázzuk a különböző zselé rétegeket, illetve, hogy egy lépés se maradjon ki a folyamatból. Innentől már a körmeink megjelenésének csak a képzeletünk szabhat határt!