Ugrás a fő kontentre

Fényes vagy matt körmök? Esetleg mindkettő egyszerre?

matt-kormok

A matt körmök története

A matt körmök csak nemrégiben jelentek meg. Először nézzük meg, hogyan is alakult ki a körömlakkozás és a manikűr! A körömlakk egyfajta polimer alapú lakk, melyet már időszámításunk előtt is ismertek Kínában. Jobbára dekorációs céllal vagy a körömlemez védelme érdekében vitték fel a kéz és láb körmeire. Mára már számos színe és fajtája elterjedt. Sőt egy manikűrös szalonba belépve már választani is nehéz, ugye? Manapság, a XXI. században már férfiak is használnak különböző lakkokat. Többnyire színtelen vagy sötétebb színeket használnak. Megjelentek kifejezetten férfiaknak szánt körömlakkok is. Kevéssé ismert tény, hogy annak idején csak a férfiak lakkozták a körmeiket. Meglepő, ugye? A babiloni harcosok fekete és zöld festékkel díszítették körmeiket, mielőtt háborúba indultak. Később az arisztokrata nőkre volt jellemző a színes köröm viselése. A következő időkben a férfiak és nők egyaránt viseltek díszes körmöket. A körmök dísszessége státuszszimbólum volt, azt jelentette, hogy hordozója nem végez kétkezi munkát és gazdag.

Az időben nagyot ugorva, az aztékoknak köszönhetjük a rendesen dekorált körmöket. Ugyanis a XV. században ők is színes körmökkel indultak harcba. Az aztékok már aprólékosabb munkát végeztek és minták is kerültek körmeikre. A XVIII. században nyílt a világ első manikűr szalonja, Párizsban. A szalonban nem is a köröm festése, inkább ápolása volt az elsőszámú feladat, a manikűr. Természetesen a színes körmök készítése is lehetséges volt. A XX. században megjelentek a modern körömlakkok az USA-ban, később pigmentált változataik is elérhetővé váltak. Ezt követően elindult a manikűr és a körmök díszítésének megállíthatlan fejlődése. Akár otthon, akár szalonban, zselé vagy gél lakk használatával, számos lehetőség áll előttünk. Évekkel ezelőtt az autóiparban lehettünk figyelmesek arra, hogy az autók fényezésénél elegáns, matt felületet hoztak létre. Ezzel a technikával már a körmeinket is elegánssá tehetjük, legyen a körmünk természetes vagy műköröm.

 

Napjainkban

Az évek során megjelentek és divattá váltak a különböző effektek, díszítések a körmök felületén. Egy műkörmös szalonban számos gyönyörű szín elérhető számunkra. Körmeinket készíthetjük fényes vagy matt, egyszerű vagy bonyolult módon. Elérhető a francia manikűr, az elegáns nude, a sellőporos vagy tükörfényes chrome hatás is. Szinte minden igényünket ki tudjuk elégíteni. A műköröm, illetve körömdíszítési technikák világa még most is folyamatosan fejlődik. Formák terén sem panaszkodhatunk! A kis mandula körmöktől az egészen hosszú, hegyes körmökig bármilyen formát elkészíthetünk.

 

Forrás: https://dtis.ru/

A matt körmök világában is rengeteg színről beszélhetünk... Legyen a köröm rikító kék vagy halvány lila, mindegyik jól mutat matt technikát használva is. Talán a fekete - matt kombináció a legvagányabb és fényes színekkel kombinálva különleges is. Tökéletes körmöket érhetünk el azzal, ha kombináljuk a matt hatást a fényessel, de csak óvatosan! Ne vigyük túlzásba a műkörmös trendek használatát, a túl sokféle effekt tönkreteheti a körmöket.

 

Forrás: https://dtis.ru/

 

Forrás: http://nailartstyle.com/

 

Variációk matt körmök kedvelőinek

A matt körmök nagyon elterjedtek manapság és a köröm elkészítésének egy új módját tették elérhetővé. Különleges hatással bír, ha az összes köröm matt fényt kap. Persze a matt körmök elkészítésénél is lehet variálni. Például matt fekete és matt bordó körmök egy kis fehér minta használatával - tökéletes párosítás. Készíthetünk épített zselé köröm alapra is matt színkombinációkat. Matt körmök készítésénél több lehetőség is elénk tárul, akár otthon is elkészíthetjük kedvenc körömlakkunk használatával. A következő képeken több matt köröm variációt is láthatunk. Egy kis keresés és rengeteg kép tárul elénk matt körmök varációiról a világhálón.

 

Forrás: https://dtis.ru/

 

A matt hatás elérése fedőlakkal és porcelánnal

A matt hatás elérhető a Matt Top Coat Gél Lakk segítségével is. Egyszerűen, a kész körmök felületét fényzselé helyett ezzel a matt fedőlakkal vonjuk be. Tökéletes matt körmök jönnek létre ezzel az egyszerű módszerrel. Bármilyen felületre használhatjuk, legyen akár zselé, porcelán vagy gél lakk.

Matt felületet kaphatunk porcelán por segítségével is. Használjunk Átlátszó Porcelánt. Az elkészült körmök felületére kenjük fel szokásos módon a Fixálásmentes Fényzselét. Mielőtt köttetjük, szórjunk a felületre porcelán port. Ismételjük amíg a fényzselé már nedvesíti be a port, majd köttessük. Különleges porcukros hatást kell kapnunk ezzel a módszerrel. Így nem a szokásos matt eredményt kapjuk, hanem egy picit érdes, cukorhatású felületet.

 

A fényes hatás

A körmök talán a legalapvetőbb ékszerei egy hölgynek. Na de alkalmazhatjuk a matt és fényes manikűr technikákat egyszerre? Nos, a hírek szerint igen! Manapság már nem szabhat határt semmi a képzeletnek... A tündöklő körmök eléréséhez használhatunk Spirit Shine Fixálásmentes Fényzselét. Ezt nem szükséges fixálni, zselé, gél lakk vagy porcelán felületre is felvihető. A fényzselével is játszhatuk! Akár matt körmök is lehetnek végeredményei a fényzselével fedett felületnek. Ehhez egy buffer reszelőre lesz szükségünk. A már megkötött felülelet óvatosan mattítsuk a bufferrel. Így egy egységes, szép matt felületet kaphatunk. Fontos, hogy a buffer már kopott legyen, ne legyen éles!

Természetesen a fényes és matt felületeket alkalmazhatjuk egyszerre is. Különleges és egészen elegáns eredményt érhetünk el így. Például alkalmazhatjuk azt is, hogy egy-egy köröm matt lakkal, a többi pedig fényzselével fedett. A matt körmök felszínére tehetünk 3D köveket is vagy festhetünk díszítést rá. A fényes felületekkel is megtehetjük ugyanezt. Így csak részleges matt hatást érünk el, de csodás lesz a végeredmény! Például a fekete-lila kombináció is tökéletes lehet.

 

Forrás: https://dtis.ru/

 

Forrás: https://thecuddl.com/

 

Tippek díszítéshez

Matt körmeinket díszíthetjük vékony ecsetvonásokkal, 3D kövekkel, körömmatricákkal vagy virágmintákkal. Francia manikűr esetében is dolgozhatunk matt technikákkal, hiszen a lehetőségeink határa a csillagos ég! Ha épített zselé körmünk van, csak használjunk a Matt Top Coat Gél lakkot fedőlakként. Ha csak a végeket szeretnénk matt felületté varázsolni, használhatjuk a bufferes/porcelános technikát. A félig matt francia körmöket díszíthetjük szalaggal is, mely elegánsan elhatárolja a matt és alap felületet egymástól. Díszítő zselé és vékony zselé ecset használatával csodás mintákat festhetünk a matt felületekre. Króm porok segítségével pedig további variácókat készíthetünk. A lehetőségek a matt és fényes felületek variálásával végtelenek...

 

Forrás: https://dtis.ru/

 

Forrás: https://www.byrdie.com/

 

Nos, egy egyszerű manikűr? Vagy matt színek? Inkább a fényes körmök kedvelője vagy? Te melyiket választod? :)