Ugrás a fő kontentre

A helyes körömápolás minden évszakra

koromapolas

Ebben a blog cikkben a helyes körömápolás praktikáit részletezzük, hogy a te körmeid is egészségesek és ápoltak legyenek hosszú távon. 2021: új év - új körmök. Bizonyára már váltani szeretnénk a karácsonyi és szilveszteri körmökről valami másra. De vajon kell-e pihentetnünk a körmeinket? A kérdés többször is felmerült már és sokan kételkednek a helyes válaszban. Erre a kérdésre fogunk választ adni a következő bejegyzésben.

 

Kell-e pihentetni a körmöket?

Sokan azt gondolják, ha hosszú ideig hordunk műkörmöt vagy gél lakkot, bizonyos időközönként pihentetnünk kell körmeinket. Vajon a műköröm és a gél lakk folyamatos viselése elvékonyítja a körmeinket?

A körömlemez egy folyamatosan lenövő szaruképződmény, mely sem lélegezni, sem pihenni nem tud. Így a kérdésre a válasz egyszerű, nem kell pihentetni a körmeinket! Az épített műköröm és a gél lakk egyáltalán nem károsítja a körömlemezt. Az viszont igen, ha a szakember (vagy mi magunk) egy-egy töltéskor túlságosan megreszeli az egészséges köröm felületét. Ettől a köröm elvékonyodik és sérül.

 

A megfelelő körömápolás

Az ápolt köröm egy nő legfőbb ismérve. Körmeink nem csak az igényességről és ápoltságról, hanem egészségügyi állapotunkról is árulkodnak. A körmök ápolása nem igényel szakmai tudást, csupán megfelelő és minőségi eszközök használatát és némi odafigyelést.

Körmeinket otthon is ápolhatjuk. Természetesen ha nem vagyunk magunkban biztosak, a legjobb, ha szakemberhez fordulunk. Napjainkban már fontossá vált a megjelenés, mindenki számára. A manikűr elterjedt, számos férfi is igénybe veszi a szakemberek szolgáltatásait.

 

koromapolas-nyaron
Forrás: unsplash.com

Körömápolók

Körömápoló lehet olaj vagy vitaminos krém is. Az ilyen termék általában aloe-vera és vitamin tartalmú, de számos más formában is előfordul. Az ápoló krémek és olajok a körömágybőr egészségéhez is hozzájárulnak. Ha körömlakk-lemosót használunk, mindenképpen aceton-mentes változat mellett döntsünk! Az aceton kiszárítja a körmöket és kárt okoz bennük.

 

Fontos szabályok

Kutikula és körömreszelés

Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy a körömápoláshoz használt elszközeink mindig tiszták legyenek. Áztatást követően a körömre ránőtt vékony bőrréteget - kutikulát - nagyon óvatosan toljuk hátra. Használhatunk bőroldó folyadékot is. Ezt a műveletet nem szabad erővel végrehajtani, mert felsérthetjük a körömágyat. A körömágybőr fontos szerepet játszik a körömágy védelmében a gombás és bakteriális fertőzések ellen. A felesleges bőrt bőrvágó ollóval tudjuk eltávolítani - azonban ezt inkább bízzuk szakemberre!

A körmök éleit érdemes megreszelni. A könnyen beszakadó körmökkel rendelkezőknek az üvegreszelőket ajánljuk. Mindig formára reszeljük körmeinket! Használjunk körömkefét a por eltávolításához.

 

Lakkok és polírozás

Lakkozáskor ajánlott több rétegben felvinni a lakkot. Előkészítésként buffer reszelővel finoman felbolyhosítjuk a köröm felületét. Ezután vigyünk fel egy alaplakkot, utána a színes lakkot, majd egy fedőlakkot. A körömlakk így nem pattog le, tovább tart.

Amennyiben fényesen csillogó, gyönyörű és erős körmöket szeretnénk természetes módon, használjunk japán manikűrt. A szarvasbőr polírozóktól és a méhviasztól erősödik a köröm. Az eljárás ámogatja az egészséges körömnövekedést. A kezelésektől egyre jobban élénkül a köröm színe, a fénye pedig rendkívül tartós.

 

koromapolas-tavasszal
Forrás: unsplash.com

Rendszeresség

Minden nőnek fontos, hogy mindig ápolt megjelenése legyen. Ugyanez igaz a körmeinkre is, rendszeresen ápolnunk kell őket. Lakkozás esetén mindig várjuk meg, míg megszáras a körömlakk, gél lakkozáskor pedig ne nyúljunk a frissen lámpázott felülethez, várjuk meg, míg "kihűl". Így nem rontjuk el a munkánkat. Az olajokat és kézkrémeket mindig a körömápolás végén vigyük fel.

Ezeket a körömápolási technikákat az év bármely szakában alkalmazhatjuk. A körömápolás 2021-ben is menő és valószínűleg sosem megy ki a divatból. Vásárolj speciális eszközöket - ezek segítségével a körömápolás és a manikűr otthon is könnyedén elvégezhető művelet. Te melyik módszert alkalmazod? :)